ماه شعبان از مقدمات ماه رمضان و فرصتی برای آماده شدن ضیافت الهی است. برای این ماه اعمالی و روایات مختلفی وارد شده است و این ماه را ماه رسول گرامی اسلام نامیده اند.
آیت الله مجتبی تهرانی در توصیه هایی اهمیت این ماه و توجه به استغفار در این ماه را این گونه ذکر کرده اند: ماه، ماه شعبان است. ماه استغفار است. ماه پیغمبر اکرم (ص) است. در روایت داریم که پیغمبر فرمود: شعبان ماه من است خدا رحمت کند کسی را که مرا در این ماه کمک کنم. معنایش این است که من رحمت للعالمین هستم. بیایید مراکمک کنید. استغفار دهید تا شما را شستشو دهم.
در حقیقت شعبان ماهی است که پیغمبر(ص) ، امتش را از گناهان شستشو می دهد. بنابراین هر چه کفران نعمت کرده ایم و بعدش هم استغفار نکردیم حالا چشمهایمان را باز کنیم و استغفار کنیم.
لذا در آداب این ماه اینگونه آمده است. اول روزه، دوم استغفار، سوم استغفار (دو نوع استغفار) این برای این است که این ماه ماه تطهیر نبوی است.
گویند مردی بود منافق اما زنی داشت مومن و متدین. این زن تمام کارهایش را با "بسم الله" آغاز می کرد...
در شأن و منزلت بسم الله همین بس که به فرموده امیرالمومنین امام علی بن ابیطالب سلام الله علیه، اسرار کلام خداوند در قرآن است و اسرار قرآن در سوره فاتحه و اسرار فاتحه در "بسم الله الرحمن الرحیم" نهفته است.
امام صادق(ع): سفرت را با صدقه آغاز کن و آیةالکرسی بخوان
امام صادق(ع) با تأکید بر صدقهدادن و قرائت آیةالکرسی در آغاز سفر میفرماید: مردانگی در سفر این است که چون از همسفران جدا شدی از آنان بدگویی نکنی؛ از جوانمردی به دور است که شخص خوبیها و بدیهای سفر را برای دیگران بازگوید.
همزمان با فرارسیدن سال نو و ایام تعطیلات نوروز، بسیاری از افراد برای دید و بازدید اقوام و خویشاوندان یا بهرهمندی از زیباییهای طبیعت به مسافرت میروند.
مسافرت آدابی دارد که رعایت آنها سفر را با نشاط و خاطرهانگیز میکند که در کتاب ارزشمند «مفاتیح الحیات» آیتالله جوادی آملی ذکر شده است.
حضرت علی(ع) در وصیت خود می فرماید: «قلب نوجوان مانند زمینی خالی است هر چه در این زمین خالی بگذارید او قبول می کند» (بحارالأنوار ج 1 ص 223 باب 7)
در دوران غیبت، یکی از مهمترین وظایف منتظران آن حضرت تربیت فرزندان است؛ تربیتی که بر پایه تعالیم اسلامی و نشاندن محبت ائمه معصومین در قلب خداجویی آنهاست.