قرآن از جنس کتاب است اما فقط یک کتاب بیروح نیست. مثلاً اینکه عدهای را شفاعت میکند، یا اینکه راه راست را توی کاسه بعضیها میگذارد ، اینها از دست هر کتابی برنمیآید.
آرام است و هرکه بیاید قطرهای هم بردارد ذرهای از آن کم نمیشود. آرام است و جان میدهد در گرمابپری در آن و شنا کنی و روح و جانت را صفا دهی. اگر دوست دارید که روحتان را یک آب تنی حسابی بدهید و در اقیانوس آرامش شنایی داشته باشید ، قرآن و فهم آن را فراموش نکنید.
برای استفاده بهینه از این اقیانوس عظیم ، این چند قدم را باید بردارید:
قدم اول
خوانــــدن
چرا؟
خیلی وقتها این سوال برایمان پیش آمده که بالأخره خواندن قرآن و زیاد خواندنش مهم است یا اینکه فقط ترجمه را بخوانیم؟!
خیلی از بزرگان گفتهاند که لفظ قرآن مثل کتابهای دیگر، ابزار فهمیدن معنا نیست بلکه خودش هدف است و به خودی خود خاصیتهای مهمی دارد.
چه کار کنم؟
- خوب است تا هر جا نفس دارید بخوانید! 50 آیه در روز حداقلش است که از نشانههای م?من می باشد. اگر هم احیاناً نتوانستید بخوانید، اصلاً به قرآن نگاه کنید. فقط و فقط نگاه! مگر نمیگویند نگاه کردن به قرآن عبادت است!
- اگر مثلاً میخواهید یک جزء در روز بخوانید آن را به 4 قسمت تقسیم کنید و در 4 قسمت از روز بخوانید تا حالتان هم بیشتر باشد. سعی کنید خواندنتان هر چه قدر کم اما مداوم باشد.
- گوش کنید، توی وقتهای اضافی! صف نان و صندلی اتوبوس! یک هندزفری توی گوشتان بگذارید و گوش کنید... به صدای آیهها!
چه لازم دارم؟
- یک قرآن سبک و کم حجم همیشه همراهتان باشد. خط عثمان طه و قرآنهای زیبا هم در خواندن خیلی تأثیرگذار است.
-نرم افزارهای قرآن برای گوشیهای همراه گرچه راحت است و خوب، ولی هیچ وقت لذت ورق زدن و خواندن از روی قرآن را ندارد.
-میتوانید فایلهای صوتی مختلف را دانلود کنید و هرجا که هستید گوش کنید.
-اگر هم خیلی کارتان درست است و اهل هدیه دادن هستید؛ قرآنهای کوچک و کم حجم جدید، هدیه خیلی خوبی است برای دوستانتان .
- خدا وکیلی زشت است که یک جوان نتواند درست و حسابی و بدون غلط قرآن بخواند. وقتی هم بگذارید برای این که بروید تجوید و روان خوانی را یاد بگیرید. هم خودتان از خواندنتان لذت میبرید و هم دیگران.
قدم دوم
با معنا خواندن
چرا؟
البته که مهم است آدم آنچه را میخواند، بفهمد که چه میخواند! فرض کنید کسی دارد با شما صحبت میکند و شما هنوز به زبانش مسلط نیستید، چه میکنید؟! آن هم وقتی مهمترین حرفها را برایتان داشته باشد. این جاست که آدم مثل یک مستمع مینشیند پای صحبت خداوند و روی کلمه کلمهاش دقت میکند و اگر خودش متوجه نمیشود، میرود سراغ کسانی که خوب متوجه شدهاند.
چه کار کنم؟
- خودتان را مخاطب اصلی قرآن بدانید. انگار که خود خدا برایتان نامه نوشته!
- هر آیهای که میخوانید معنای کلمه به کلمهاش را هم بخوانید. نه معنای کل آیه. دقیقاً بدانید که هر کلمهای معادل چه معنا است.
چه لازم دارم؟
آنهایی که عربیشان خوب است و ترجمه آیات را میفهمند که کارشان درست است اما کسانی که با عربی آشنا نیستند ، بهتر است از ترجمههای روانی که در بازار هست استفاده کنند.
پیشنهادویژه!!!
-فعال باشید و آیات را رنگهای مختلف کنید. مثلاً آیاتی که بهشت را توصیف کردهاند، آیاتی که شما را مخاطب کردهاند، آیاتی که گریهات انداختهاند و اصلاً آیاتی که خیلی به دلتان چسبیده است.
-حاشیه نویسی هم یکی از آن کارهایی است که خیلی به آدم انرژی و ذوق میدهد. اینکه اینقدر درگیر شوید با متن که اصلاً صحبت کنید و بنویسید. میتوانید کنار آیات نکاتی که برایتان جالب بوده بنویسید، مثلاً: بهش فکر کنم! چه تشبیه قشنگی! من رو میگه! یادم باشه این طوری نشم! نمیفهمم! و...
قدم ســـــوم
تـفـسیـــــر کردن
چرا؟
فرض کنید که آپاندیستان درد میکند و به شما داروی ناراحتی پوستی بدهند. قرآن مثل یک داروخانه است. هر کدام از حرفها و کلمههای قرآن، مخصوص یک درد است. اگر آن آیهای را که مخصوص درد اختصاصی شماست را پیدا نکنید، کارتان به جایی نمیرسد. با فکر کردن و فهمیدن منظور آیههاست که میفهمید درمان دردتان چیست ؛ درست مثل یک پزشک!
چه کار کنم؟
باید توی هر آیه دنبال چیزهای تازه بگردید. این سه مرحله، کلیدِ راهِ فکر کردن درباره آیات است:
1- تسلط: این مرحله که با همان قرائت دائمی و مستمر شروع میشود و بعد آدم کم کم به تسلط میرسد ؛ میداند هر آیهای مال کدام سوره است، قبلش چی بوده، بعدش چی میآید و...
2- طرح سوال: هر آیهای که خواندید شروع کنید به سوال درآوردن و ریز کردن کلمهها:
- توی این سوره چه جور آدمهایی توصیف شدهاند؟
- چه جوری با این آدمها برخورد شده؟
- چرا اینجا چنین کلمهای آمده؟
- چرا این آیه باید توی این سوره بیاید؟
- چرا اینجوری شروع شده؟
- و...
3- به سوال هایتان فکر کنید و هر جا که مغزتان هنگ کرد به تفسیرهای معتبر، سری بزنید! لذت کشف کردن لایههای بعدی و بعدی آیهها را تجربه کنید!
چه لازم دارم؟
اول، یک وقت نیم ساعته که حتی در حد یک آیه کوتاه برای فکر کردن درست و حسابی کنار بگذارم.
دوم، یک تفسیر خوب برای شروع: مثلاً تفسیر نور یا نمونه که به دشواری المیزان نیست و برای شروع مناسبتر است!
- یک آیه از همان دلنشینهایش را انتخاب کنید و با خودتان قرار بگذارید هر روز یک معنای جدید از آیه را کشف کنید. بعد این کشفیات روزانه را روی کاغذ بنویسید و بعد از مدتی آیه بعدی...
قدم چهارم
ارتباط وجودی با قرآن
چرا؟
قرآن از جنس کتاب است اما فقط یک کتاب بیروح نیست. مثلاً اینکه عدهای را شفاعت میکند، یا اینکه راه راست را توی کاسه بعضیها میگذارد. اینها از دست هر کتابی برنمیآید.
چه کار کنم؟
1) یک کاغذ و قلم برداری
د و ابعاد شخصیت خودتان را بنویسد. مثلاً فکرم، رفتارم، احساسم و بعد همه این ابعاد را ریزِ ریز کنید .مثلا زیر رفتار بنویسید. با خودم با دیگران و بعد تقسیمش کنید به حرفهایم، نگاهم و... یک جدول پرو پیمان از همه کارها و فکرهایتان بکشید.
<** ادامه مطلب... **>
بعد معنی هر آیه را که گرفتید، ببینید باید کجای جدول، یادداشتشان کنید. مثلا آیههای مربوط به گفتار، مربوط به دل و احساس و... این جدول را یک جایی نصب کنید که هر روز چشمتان به آن بیفتد...
چه لازم دارم؟
یک برنامه درست و حسابی هم برای عمل کردن به آیهها و هم از بین بردن چیزهایی که رابطه ما و قرآن را کم میکنند.
قبل از اینکه قرآنتان را باز کنید از کسی که خودش قرآن ناطق است بخواهید که ظرفیت دل و فهمتان را هر روز بیشتر کند.
منبع:باشگاه خبرنگاران